ikspreekselkirkrex

De Selkirkrex Kat

Aanhankelijk, Actief, Grappig, Krulvacht, Lief, Schattig, Speels, Sympathiek, Vriendelijk, Zacht


Sisi

Herkomst

Wyoming 1987... Een asielkat werd moeder van 6 kittens. Moeder en 5 kittens waren normaal behaard, maar Miss DePesto had een ongewone vacht: gekruld. Het gekrulde katje werd gemengd met een perzische kat en dat resulteerde in 3 krulharige en 3 gladharige kittens werden geboren.. Een nieuw ras was ontstaan: de Selkirk Rex.


Karakter

De Selkirk Rex is een vrolijke kat met een lief, zachtaardig en sympathiek karakter. Ze is geduldig, liefdevol en verdraagzaam. De Selkirk Rexen zijn actieve katten die van spelen en klimmen houden. Ze houden van menselijk gezelschap. Vanwege hun soms wat rommelige uiterlijk en grappige, lieve oogopslag en hun grappen en grollen maken ze hun eigenaren vaak aan het lachen. Het zijn krullende knuffelbeertjes.


Uiterlijk

De Selkirk Rex is een vrij grote, gespierde kat. Het hoofd is rond met een uitgesproken snoet.  De vacht is pluizig en gekruld, sommige mensen noemen het dier daarom "de kat in schaapskleding". De snorharen zijn gekruld, maar zijn kwetsbaar en breken nogal eens af door spel- en stoeipartijen. 


Oog- & Vachtkleur

Alle variƫteiten toegestaan.


Vachtsoort

Er bestaan verschillende vachttypes! Heterozygote katten hebben een vollere vacht en zijn het meest geschikt voor de show, de homozygote katten hebben kleinere krulletjes en wat minder vachtvolume. Kittens worden met een gekrulde vacht geboren, maar rond 6 maanden verdwijnen de krullen uit de vacht. Vanaf 8-10 maanden ontwikkelt zich weer een gekrulde vacht. Dit is toegestaan tot een leeftijd van 2 jaar.


Vachtlengte

Korthaar: max 2,5 cm

Langhaar: lang en golvend tussen 2,5 en 5 cm


Vachtverzorging

Dit ras heeft een zacht aanvoelende vacht die bestaat uit niet klittende, losvallende krullen. Beide vachtvariĆ«teiten hebben betrekkelijk weinig vachtverzorging nodig. 


Thuis

Vachtcontrole met handen ter detectie van onregelmatigheden Kammen met wijdgetande kam

Oogjes reinigen


Professioneel

Nagels knippen

Oogjes & Oortjes & Gezichtje reinigen

Regelmatig wassen en drogen met haardroger

Kammen met wijdgetande kam

Poederen van de vacht met geurleuze talkpoeder

Beginnende klitjes uitkammen of scherenDe rasbeschrijving is  algemeen en natuurlijk bestaan er uitzonderingen want elke kat is uniek! Omdat ik zelf nog maar recent een selkirkrex in huis heb en helemaal verliefd ben op dit ras , zet ik mijn eigen selkirkrex kat Sisi graag even in de kijker.