Info

Info

De meest gestelde vragen

WANNEER PLAN JE BEST EEN VACHTVERZORGING?

 

Mei - Oktober

Tijdens de zomer en herfst hebben katten een dunne zomervacht en zijn er over het algemeen weinig vachtproblemen. Vachtverzorging kan bij voorbeeld elke 3 maand ingepland worden maar dit is individueel afhankelijk.

 

November - April

Tijdens de winter en lente heeft de kattenvacht extra verzorging nodig. Wintervachten worden dikker en velen zullen halfweg de winter beginnen klitten, vooral door een combinatie van de weersomstandigheden van koude lucht buiten, droge lucht binnen en het ouder worden van de wolharen die op hun beurt tijdens de lente afgestoten worden. Deze omstandigheden zijn een perfecte mix voor klitten! De bedoeling is dat we tijdens deze periode zoveel mogelijk preventief werken, dus voordat er klitten ontstaan! Vooral voor katten met een zeer dikke wolvacht die kunnen gewassen en gedroogd worden, raad ik aan om tijdens deze periode elke 4 à 8 weken naar het kattensalon te komen voor een anti-klit behandeling. Door regelmatig onderhoud kan de kat een mooie vacht behouden. Een klitvrije kat is bovendien gemakkelijker te onderhouden en de behandeling zal meestal binnen het uur kunnen gebeuren.

 

Oudere katten – Katten met medisch probleem

Deze katten zullen over het algemeen meer hulp nodig hebben bij onderhoud van hun vacht. Dit is individueel afhankelijk en kan best besproken worden tijdens het consult.


HOE GEBEURT DE VACHTVERZORGING BIJ DE KAT?

 

Eigenaar blijft erbij 

Tijdens het consult blijft de eigenaar bij voorkeur bij de kat. Dit om verschillende redenen zoals ondersteuning kat en assistentie kattencoiffeuse. Katten worden niet zoals honden aangelijnd op een tafel, katten zitten vrij op de tafel en hebben over het algemeen hun “baasje” nodig voor een veiliger gevoel. En geloof me, ze blijven niet allemaal mooi stilzitten hoor! 


Eigenaar blijft er niet bij 

Bij zeer gemakkelijk te hanteren katten kan het ook wel zonder eigenaar. De kat kan dan gebracht en opgehaald worden. De eigenaar kan ondertussen terug naar huis of kan een bezoekje brengen aan Tuincentrum Interflower, dit is gelegen op 5min wandelafstand van het MEOWdeluxe kattensalon.


Handelingen

Er wordt eerst kennisgemaakt met eigenaar en kat. Dan wordt de vacht gecontroleerd om te zien welk soort vacht en welk temperament de kat heeft. Daarna worden de opties besproken en kan de vachtverzorging beginnen.


Vachtverzorging bestaat uit: kammen met wijdgetande kam, poederen met geurloze talk, ontklitten van kleine klitjes, ogen/oren reinigen, gebit controleren op onregelmatigheden en eventueel nagels knippen. In veel gevallen wordt er ook gewassen en gedroogd.

KATTEN WASSEN?


Vroeger dacht men dat katten niet kunnen of mogen gewassen worden, maar dat is natuurlijk onzin. Katten kunnen heel veel baat hebben bij een wasbeurt! Denk maar aan de perzische kat met korte snoet en zware wolvacht, de kat met een medisch probleem, de obese kat of de seniorkat. Dit zijn allemaal katjes die de verzorging van hun eigen vacht zelf niet goed kunnen doen. Zij hebben hulp nodig bij hun vachtverzorging.

 

De meeste katten kunnen gewassen worden, maar er zijn natuurlijk ook katten die te bang zijn van water of droger. Bij een eerste consult test ik of de kat die behandeling aankan of niet. Kan het niet, dan wordt er niet gewassen. Kan het wel, dan is dit de ideale behandeling om de vacht mooi te houden en zeker ook ideaal om preventief te werken in de strijd tegen klitten. Wassen+Antiklit+Drogen is voor mij nog steeds de beste behandeling om de kattenvacht in optimale conditie te houden!

 

Hoeveel wasbeurten heeft een kat nodig? Dat is voor elke kat individueel afhankelijk. Elk seizoen of elke maand, het is vooral belangrijk dat er preventief gewerkt wordt in de strijd tegen de klitten en dat is voor elk katje anders.

 

Tip voor kwekers. Socialiseer kittens op wassen en drogen vanaf 5 weken oud! Alles wat ze als kitten leren zullen ze later gemakkelijker als normaal beschouwen. Meer weten? Vraag na het MEOWdeluxe cattery consult!

KATTEN DROGEN?


Het moeilijkste onder de handelingen: hoe droog je nu best die kat? Het antwoord op deze vraag is voor elke kat anders en is dus individueel te bepalen. Veel katjes zijn bang van harde huishoudgeluiden zoals de stofzuiger en zullen misschien ook bang zijn van de staande droger. Maar geen nood, In het MEOWdeluxe kattensalon is er keuze uit 3 verschillende manieren om te drogen: Infraroodcabine, droogcabine of staande droger. Voor elk wat wils.

KATTEN SCHEREN?


Er wordt enkel kort geschoren als dat echt nodig is, dus als er klitten tot op de huid zijn. Dit noemt men vilt. Vervilting is pijnlijk voor de kat en kan heel wat schade aan de haarwortels en de huid veroorzaken als dit niet tijdig verwijderd wordt. Enkel de viltplaten worden weggeschoren.


De kat heeft zijn vacht nodig om meerdere redenen: bedekking, bescherming, hydratatie, isolatie, thermoregulatie. Bovendien zijn huid en vacht het verzamelcentrum van de zintuigen zoals tast, gevoel, pijn, warmte en koude. De kattenvacht dus zeer gevoelig.


Katten hebben hun vacht altijd nodig, zowel winter als zomer!

 

WAT IS EEN LION-CUT?


Soms gaat het helemaal mis en is de kat volledig vervilt. Dit is zeer pijnlijk voor de kat. De kat moet volledig geschoren worden. Dat is heel spijtig en het is best wel een intensieve behandeling voor de kat, maar ook voor de kattencoiffeuse, en al zeker voor de tondeuze!

 

Bij de lion-cut wordt er enkel vacht behouden aan hoofd-poten-staart voor zover die niet geklit is natuurlijk. Met of zonder afwerking is afhankelijk van de goodwil van de kat. Als het mooi afgewerkt kan worden, waarom niet! Maar indien de afwerking niet meer lukt, dan is dat ook ok, uiteindelijk is afwerking hier niet het belangrijkste maar wel het verwijderen van de vervilting. De vacht heeft daarna tijd nodig om terug te groeien, bij langharen zal dit gemiddeld 4 à 6 maanden zijn, bij sommige katten zelfs een volledig jaar!

 

Na het scheren kan de leeuwenkat zich oncomfortabel voelen omdat ze geen vacht meer heeft om zich te beschermen of temperatuur te regelen. Zorg ervoor dat de kat zich zoveel mogelijk kan verwarmen met extra dekentjes en zet de verwarming wat hoger. Als dit tijdens de winter gebeurt, laat de kat niet (te lang) buiten, ze kan zich niet verwarmen zonder vacht. Als dit tijdens de zomer gebeurt, laat de kat niet in de zon, ze kan zich niet beschermen tegen de UV-straling zonder vacht. De kat zal zich weer kunnen beschermen van zodra er een halve cm vacht is.

 


Maar het allerbelangrijkste in dit leeuwenverhaal is het waarom? Waarom heeft de kat volledige vervilting? Het is belangrijk om de reden te weten: Verkeerd gebruik kammaterialen? Medisch probleem? Obesitas? Gewrichtsproblemen? Gebitsproblemen? Seniorkat? Een bezoek aan de dierenarts voor een volledige medische controle met bloed- en urineonderzoek is aangeraden om de oorzaak te achterhalen. Bovendien kan men de kattenvacht ondersteunen met kwalitatieve voeding en voedingssupplementen. Vraag ernaar bij uw dierenarts!

WAT BRENG IK MEE NAAR HET KATTENSALON?

 

Eigen dekentje = Eigen geur = Veiligheid

Neem altijd het eigen dekentje van de kat mee, daarin zit de vertrouwde geur van thuis en dat voelt veilig voor de kat. Leg het dekentje in de transportmand of erover als de kat teveel stress heeft. Vooral na een behandeling van wassen & drogen zal uw kat zijn eigen dekentje nodig hebben om zich comfortabel te voelen.

 

Valeriaan

Een valeriaan kussentje in de transportmand is een aanrader ter ondersteuning bij stress. Verschillende geur kussentjes zijn te koop in het kattensalon.

WANNEER IS EEN DIERENARTS CONSULT NODIG?

 

Kalmeermiddel

Voor katten die het toch wat moeilijk hebben met zo een vachtverzorging en daardoor moeilijk te hanteren zijn of te gestresseerd zijn kan er met een kalmeermiddel zoals oa gabapentine gewerkt worden. Raadpleeg uw dierenarts voor een algemene checkup en voorschrift van een kalmeermiddel dat geschikt is voor uw kat.

 


Sedatie

Katten die het heel moeilijk hebben met een vachtverzorging en daardoor te gestresseerd of te gevaarlijk zijn om mee te werken, kunnen onder sedatie behandeld worden. Er wordt samengewerkt met dierenartse Anna van ARTS EN DIER, rechtover het kattensalon van MEOWdeluxe.


De kat komt nuchter binnen op de ochtend van afspraak bij de dierenarts, na een klinische checkup krijgt de kat een sedatie en de behandeling gebeurt daar ter plaatse door Sylvie van MEOWdeluxe. Dierenartse Anna van ARTS EN DIER blijft erbij ter observatie tijdens de ganse behandeling. De eigenaar blijft ook bij de behandeling.


Deze behandeling kan ook bij uw eigen dierenarts.


HOE KAN IK ZELF DE VACHT VAN MIJN KAT VERZORGEN?

 

De juiste materialen gebruiken voor vachtverzorging is zeer belangrijk. Voor kortharige katten is het voldoende om een microvezeldoekje te gebruiken. Voor korte dikke vachten en langharige katten is de wijdgetande kam de beste keuze.

 

Spijtig genoeg bestaan er een aantal artikelen die echt niet geschikt zijn voor gebruik op de kattenvacht. Dit zijn artikelen die teveel gezonde haren uittrekken en na een tijdje vachtproblemen en zelfs huidproblemen kunnen creëren. Fijngetande kammen, harde borstels, rubber, furminators of andere artikelen met mesjes zijn allemaal vachtverwoesters! Gebruik deze niet op de kat!

 

Vachtverzorging van de kortharige kat is meestal gemakkelijk en vlug klaar. Vachtverzorging van de langharige kat is iets intensiever. Wat ik kan aanraden voor alle katten is dat eigenaars een dagelijkse vachtcontrole zouden doen. Gewoon met de handen zachtjes door de vacht gaan en dit ter controle van vacht, klitten, huid, knobbels, verwondingen of parasieten. Bij het ontdekken van onregelmatigheden kan men dan direct ingrijpen. Heeft de kat toch last van beginnende klitten, dan kan je er wat geurloze talkpoeder doorstrooien, de klit met de vingers proberen opentrekken en terug uitkammen. Zorg ervoor dat vachtverzorging altijd zachtjes gebeurt en liefst met kleine korte bewegingen.


Wijgetande kam en geurloze talk zijn te koop in het kattensalon


Bij TIPS vinden jullie gratis download trainingen voor de kat