KattenEnFeestdagen

KATTEN EN FEESTDAGEN

Kerst & Oudjaar

KERST

Katten zijn van nature boomklimmers en houden van bewegende dingen. Dat is een feit!  Bijgevolg is een versierde kerstboom vol met balletjes, glinsterende “prooitjes” en bewegende lichtjes bijna een luxe verrijking voor de kat! Een supertrigger voor het jachtinstinct!

 

 

STAPPENPLAN

Wanneer je de kerstversiering tevoorschijn haalt, doe je dit best in stappen, vooral als er jonge katten in huis zijn die hun allereerste kerst gaan vieren! Werk volgens een stappenplan, voeg elke dag iets nieuws toe en kijk hoe de kat hierop reageert. Blijft de kat rustig, ga dan naar de volgende stap.


  • Stap 1: Zet de dozen met kerstversiering reeds in huis
  • Stap 2: Plaats de kerstboom
  • Stap 3: Hang de kerstlichtjes in de kerstboom
  • Stap 4: Hang de kerstversiering in de kerstoom

KERSTBOOM

Kies liefst een namaakboom want een echte kerstboom kan gevaarlijk zijn voor onze huisdieren. Naalden van de echte kerstboom opeten is giftig en bovendien ook inwendig zeer gevaarlijk! Water van de kerstboom opdrinken is ook giftig!

 

Kiest u toch voor een echte kerstboom, check dan goed de reactie van uw dier op de kerstboom, stofzuig elke dag rondom de boom om de afgevallen naalden te verwijderen, plaats zeker geen water of voeding in de buurt van de kerstboom.

 

Plaats de boom in een vrije ruimte, dus best niet naast een kast of een tafel want dat zou de kat nog meer uitnodigen om van daarop in de boom te springen. Zorg ervoor dat de kerstboom stabiel staat. Zijn er zeer actieve katten in huis die contstant in de boom willen, begin dan met een klein boompje en groei elk jaar mee …

KERSTVERSIERING

Gebruik catproof versiering zoals plastic of pluche

Kerstversiering die veilig is en vooral niet breekbaar is

Laat de onderste takken leeg of hang er kattenbelletjes in ;)

 

Gebruik zeker GEEN breekbare dingen of metalen haakjes!

Gebruik geen nepsneeuw (polyacrylaat of polyethyleen), engelenhaar (glasvezel) of versiering met sliertjes want deze kunnen gevaarlijk zijn bij opeten (maag-darm verstopping)

 

 

KERSTVERLICHTING

Het electrisch snoer niet laten slingeren maar overal vastplakken vooral op de grond! Het gevaar bestaat dat, in een wilde bui, de kat er in vast komt te zitten en kan stikken! Indien de kat er op zou bijten, dan kan je het snoer best afdekken of verbergen in een kabelgoot.

KERSTKAT

Tijdens de kerstperiode zijn er heel wat veranderingen in de leefomgeving van de kat. We zijn vooral druk bezig met de kerstboom en de kerstversiering die eigenlijk een kerstverrijking voor de eigenaar is (om het in kattentermen uit te drukken).


Maar wat met kerstverrijking voor de kat zelf? Inderdaad! Heel belangrijk dat we ook extra leuken dingen in huis halen voor de kat. Maak ook ergens anders in huis een interessante plaats voor de kat, ver weg van de kerstboom, zodat die nieuwigheden net even leuk zijn als die kerstboom.


Tips voor de kerstkat!

  • Nieuw kattenspeelgoed
  • Nieuwe klimmogelijkheden voor de kat
  • Meer speelmomenten tussen eigenaar en kat
  • Plaats extra voedselpuzzels
  • Geef preventief een plastic kerstbal aan de kat om te spelen
  • De kat niet straffen als die toch nog een kerstbal uit de kerstboom haalt, maar zie het als een signaal dat je nog meer aan kerstverrijking kan doen voor de kat ;)

ALTERNATIEVE KERSTBOOM OPLOSSINGEN lol

OUDJAAR

Traditiegewijs wordt er met oudjaar goed gevierd. Er is meer bezoek in huis, er wordt veel gegeten en gedronken, er worden pakjes opengedaan. En dan is er het vuurwerk! Enkele tips om onze katjes te ondersteunen tijdens de feestdagen.

 

 

MEER BEZOEK IN HUIS

Meer mensen in huis kan voor sommige katten stress betekenen. Zorg ervoor dat er in huis 1 of meerdere rustige verstopplaatsen zijn waar niemand komt en waar alle basisbronnen aanwezig zijn zodat de kat niet te ver moeten gaan als ze gebruik willen maken van eten, drinken en kattenbakken. Leg zeker ook valeriaan op deze schuilplaatsen of maak gebruik van een feromonen verdamper op deze plaats.

PAKJES & LINTJES

Pakjes opendoen! Zeer leuk!

Maar opgelet met de lintjes, die zijn zeer leuk voor de kat om mee te spelen en dat mag ook, maar let erop dat er enkel onder toezicht gespeeld wordt. Laat katten nooit alleen spelen met lintjes, koordjes, …. kortom alles wat rond de hals kan verstrikt raken! Na het spelen lintjes veilig opbergen in de kast! Have fun!

VUURWERK

Veel huisdieren hebben vuurwerkangst.

Als eigenaar kan je je huisdier hierin ondersteunen.

 

 

Lange termijn

VUURWERKTRAINING kan je op voorhand reeds beginnen oefenen door op YouTube vuurwerkgeluid te laten afspelen. Eerst heel zachtjes dat het bijna niet hoorbaar is, daarna elke dag een beetje luider zetten. Oefen een paar keer per dag enkele minuten. Beloon het dier met iets leuks of lekkers voor rustig gedrag!

 

 

Korte termijn

Er bestaan verschillende producten om huisdieren gerust te stellen en hun angst te verminderen. Begin ongeveer 2 weken op voorhand met de ondersteuning.

 

ZYLKENE is een veilig voedingssupplement op basis van alpha-casozepine dat helpt ter ondersteuning bij stress en angst. Verkrijgbaar in het MEOWdeluxe kattensalon, bij uw dierenarts of online bij Medpets.

 

FELIWAY CLASSIC is een verdamper die rustgevende feromonen verspreidt. Deze feromonen verspreiden katten zelf ook. De verdamper kan helpen om een rustgevende omgeving voor de kat te creëren. Helpt bij angst, spanning en onrust bij de kat. Verkrijgbaar bij uw dierenarts of online bij Medpets.

 

BACH RESCUE REMEDY PETS is een 100% natuurlijke remedie die uw dier minder gevoelig maakt voor spanningen. De alcoholvrije druppels zijn geschikt voor alle (huis)dieren. Voeg 4 druppels aan het drinkwater toe voor kleine stressjes. Als de kat zeer gestresseerd is, mag je tot 6x/dag 4druppels over wat natvoer geven. Verkrijgbaar in het MEOWdeluxe kattensalon of online bij Medpets.

 

 

Oudjaarsnacht

Zorg ervoor dat er voldoende veilige verstopplaatsen in huis zijn en leg op die plaatsen valeriaan kussentjes (kalmerend). Zorg ervoor dat alle basisbronnen aanwezig zijn in de favoriete schuilplaats. Laat de kat schuilen. Probeer de kat niet te troosten, laat ze gewoon met rust, die komt vanzelf wel weer tevoorschijn als ze er klaar voor is.

 

Zorg ervoor dat de kat niet buiten kan, binnen is het veiliger!

 

Ben je niet thuis op het moment van het vuurwerk, laat dan de radio aan en speel zachte rustige muziek zodat het vuurwerk buiten minder hoorbaar wordt.

 

ETEN & DRINKEN

Tijdens de feestperiode wordt er meer gegeten en gedronken en kan het zijn dat de kat ook graag eens komt meeproeven. Maar opgelet! Sommige voedingsmiddelen zijn gevaarlijk en giftig voor huisdieren.



TOXISCH VOOR KATTEN!

Chocolate, rozijnen, druiven, ui, sjalot, knoflook, bieslook, prei. Zie vergiftiging verder.

GIFTIGE KERSTPLANTEN


   Dieffenbachia                                     Dracaena                                     Hulst                                               Kerstboom 

   Kerstster                                             Maretak                                         Lelie                                                 Taxus

VERGIFTIGING

Ziet u 1 of meerdere symptomen van vergiftiging, dan kan het zijn dat uw dier toch iets heeft binnengekregen en geintoxiceerd is. Probeer te achterhalen wat uw dier heeft opgegeten of gedronken en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts!!!


Mogelijke symptomen

  • Maag/Darm: buikpijn, braken, diarree, misselijkheid
  • Ademhaling/Mond: benauwdheid, hoesten, speekselen, ontsteking mond
  • Neurologisch: beven, evenwichtsverlies, opwinding, sloomheid, spierkrampen, spiertrillingen, stuiptrekkingen

 

Is uw eigen dierenarts niet bereikbaar en moet u beroep doen op een andere dierenarts of spoeddienst van een dierenkliniek, hou dan volgende belangrijke info klaar voor de dierenarts:

  • Leeftijd en gewicht van het dier
  • Naam vergif
  • Hoeveel vergif opgegeten/gedronken
  • Wanneer is het gebeurd?
  • Welke symptomen van vergifting heeft het dier

 

Hoe vlugger er kan ingegrepen worden hoe beter. Over het algemeen zal de dierenarts het dier laten overgeven of eventueel overgaan tot maagspoeling. Probeer zeker niet zelf uw dier te laten overgeven door zout te geven want zoutvergiftiging is ook gevaarlijk. Raadpleeg altijd de dichtsbijzijnde dierenarts in geval van vergiftiging!

KERSTVIDEOS


MEOWdeluxe wenst jullie Fijne Feestdagen !