Covid19KAT

COVID-19

Het virs en katten


KATBESMETINBELGIË ?

Het volledige gesprek met Prof. Nauwynck kan je hier herbeluisteren


DECHINESEWETENSCHAPPELIJKESTUDIE

PANIEK OM CORONABESMETTING BIJ KATTEN NIET NODIG!

Artikel door Els Peeters, biologe bij Odisee


In deze corona-tijden worden zaken nogal eens makkelijk opgeklopt. Zo wordt nu in de media in grote koppen geroepen dat katten ook besmet kunnen worden. Dit op basis van de ‘besmette’ Belgische kat en de pas verschenen studie uit China.


En ja, het klopt dat katten potentieel besmet zouden kunnen worden, maar wel met een hele grote MAAR… Vooralsnog weten we namelijk niet of besmetting van katten onder natuurlijke omstandigheden voorkomt (lees: bij onze eigen huiskatten).


Ik overloop het ‘bewijsmateriaal’ even:
1️⃣  De besmette Belgische kat:
ℹ️ Het baasje had COVID-19
ℹ️ De kat was tegelijkertijd ziek: ze gaf over en had diarree
ℹ️ Het baasje heeft stalen van de diarree en het braaksel opgestuurd naar

de Universiteit van Luik, hierin werden sporen van het virus teruggevonden
ℹ️ De kat zelf is niet onderzocht


👉 De kans bestaat dat de uitwerpselen en het braaksel besmet werden doordat ze in een besmette omgeving lagen, of omdat het baasje er op gehoest heeft. We weten dus niet of de kat zelf ook echt besmet was.
2️⃣  De studie uit China (link)
ℹ️ 8 katten tussen de 6 en 9 maanden en 10 kittens jonger dan 3 maanden werden ingezet in deze studie


*Katten tussen 6 en 9 maanden*
ℹ️ 2 van de ‘oudere’ katten werden kunstmatig besmet via de neus en 6 dagen later gedood om hun weefsels te onderzoeken --> ze hadden allebei sporen van het virus in hun neus en mondholte, 1 dier had ook sporen in de luchtpijp, het andere dier in de dunne darm. Geen van beide had het virus in de longen of andere organen.
ℹ️ 3 andere katten werden ook kunstmatig besmet en in aparte kooien gezet. Naast de kooi van een besmette kat, werd telkens een niet-besmette kat gezet. Alle katten werden dan na 11 à 12 dagen gedood om hun weefsels te onderzoeken. --> van de 3 niet-besmette katten die werden blootgesteld aan de besmette katten, werd er 1 zelf ook besmet.


*Kittens*
ℹ️ 4 van de kittens werden kunstmatig besmet via de neus en enkele dagen later gedood om hun weefsels te onderzoeken --> hier werd zwaar aangetast weefsel in de neus, luchtpijp én longen gevonden
ℹ️ 3 andere kittens werden ook kunstmatig besmet en in aparte kooien gezet. Naast de kooi van een besmette kitten, werd telkens een niet-besmette kitten gezet. --> van de 3 niet-besmette kittens die werden blootgesteld aan de besmette kittens, werd ook hier maar 1 van de 3 zelf besmet.


👉 Uit deze studie blijkt dat In labo-omstandigheden katten dus inderdaad kunstmatig besmet kunnen worden en elkaar kunnen besmetten. Maar die resultaten mogen we vanzelfsprekend niet zomaar doortrekken naar natuurlijke of huiselijke omstandigheden.


In de studie wordt namelijk gezegd dat bepaalde stalen niet genomen konden worden, omdat de katten te agressief waren. Gezien de omstandigheden mogen we er dus vanuit gaan dat deze katten allemaal behoorlijk onder stress stonden.


We weten dat stress een enorme impact heeft op de immuniteit: stress verlaagt de weerstand (denk maar aan koortsblaasjes). We weten dat katten daar bijzonder gevoelig aan zijn: vaak ontstaan er uitbraken van niesziekte (een herpesvirus, net als koortsblaasjes bij mensen) in asielen door stress.


In deze stressvolle omstandigheden werd zowel bij de kittens als bij de oudere katten toch telkens maar één van de drie blootgestelde katten zelf besmet. Dit laat mij vermoeden dat katten dus toch niet zo heel gemakkelijk besmet geraken of het virus overdragen.


Tot slot: Overdracht van deze besmette dieren naar de mens is NIET aangetoond!

Gebruik dus gewoon je gezond verstand en blijf vooral zelf regelmatig je handen wassen. Paniek is niet nodig!


Toevoeging 1:
Zoals je hier kan lezen, zeggen andere internationale wetenschappers hetzelfde als wat ik hierboven schrijf:  https://www.nature.com/articles/d41586-020-00984-8…


Toevoeging 2:
In dit filmpje legt Prof. Nauwynck, viroloog aan de Faculteit Diergeneeskunde van de UGent, het nog eens klaar en duidelijk uit: https://www.facebook.com/DierenartsBieVanWiele/videos/513037529381558/

 


#diergedragsprofessional   #gedragscoach   #felinovacatcoach   #medischsecretaresse

#covid19   #flattenthecurve   #staysafe